Paahdettua possunkylkeä

Possunkyljestä saa valmistettua erilaisia maukkaita ruokia. Tunnetuimpia niistä ovat possun grillikylki ja perinteinen läskisoosi. Tässä reseptissä tehdään uunissa valmistetulle possunkyljelle glaseeraus. Se tarkoittaa ruoan viimeistelyä makean happamalla maustekastikkeella. Se maustaa lihan kuivattamatta pintaa ja antaa sille ainutlaatuisen maun.

RESEPTI NELJÄLLE

n. 1,5 kg luutonta porsaankylkeä nahalla.
Voit käyttää vaihtoehtoisesti harmaasuolattua Juhlafilettä.

Ruskista possunkylkeen väri paistinpannulla. Paistamisessa käytetään kuumaa paistinpannua. Liha saa kauniin värin muutamassa minuutissa. Paistamisen jälkeen hiero lihan pintaan runsaasti karkeaa merisuolaa. Mikäli käytät harmaasuolattua Juhlafilettä, älä lisää suolaa lihan pintaan, koska liha on jo valmiiksi suolattu.
Aseta se uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannuun pari desiä vettä ja kiehauta paistoliemi, lisää se uunivuokaan. Paista 100 asteessa pari tuntia.

Mustaherukka glaseeraus possulle:

1 dl mustaherukkahyytelöä
1,5 dl punaviiniä
1/2 dl makeaa soijakastiketta
1 rkl silputtua tuoretta inkivääriä
2 rkl fariinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja tilkka sitruunanmehua

  1. Mittaa kattilaan kaikki aineet. Keitä seosta viisitoista minuuttia kovalla lämmöllä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  2. Kun liha on paistunut kaksi tuntia, poista nahka sekä ylimääräinen rasva ja voitele kylki glaseerauksella. Jatka paistamista vielä puoli tuntia. Toista voitelu viimeisen paistovaiheen aikana vielä kaksi kertaa, jolloin lihan maku voimistuu. Nosta lopuksi uunin lämpötila 250 asteeseen ja aseta uunivuoka lähelle grillivastuksia, jotta lihan pinta paahtuu rapeaksi.

Juusto-röstiperunat:
8 perunaa raastettuna (esim. Rosamunda)
1 sipuli silputtuna
100 g mustaleima emmentaljuustoa raasteena
2 munaa
1,5 tl suolaa rouhittua valkopippuria myllystä öljyä paistamiseen

  1. Sekoita ainekset ja muotoile raasteesta letun kokoisia noin 1cm paksuisia röstiperunoita. Jos raasteseoksessa on paljon nestettä ne kannattaa valuttaa pois ennen paistamista.
  2. Paistaminen kannattaa aloittaa heti koska peruna aloittaa tummumisen nopeasti. Helpoin tapa on paistaa lettupannulla 2 min. molemmilta puolilta ja siirtää ne sitten esim uunipellille. Uunissa perunat kypsyvät 25 min. 175 astetta. Vaihtoehtoisesti voit paistaa perunat pannulla kypsäksi, mutta silloin tulee huomioida, ettei pannun lämpötila saa olla korkea. Kypsyminen kestää keskilämmöllä noin 12 min. (6min. molemmilta puolilta)

Possun lisukkeeksi sopii erinomaisesti myös maukas hapankaali.

Oletko jo maistanut ruokatehtaamme Kerma- tai Valkosipulikermaperunoita, joita voit käyttää juusto-röstiperunoiden sijaan.