Pääsiäislammaspaisti
Kypsä pääsiäislammaspaisti
1 kokonainen lampaan putkiluupaisti, josta lonkkaluu poistettu
valkosipulin kynsiä
1 dl karkeaa suolaa
vähän kuivattua timjamia
10 mustapippuria
1 laakerinlehti
1 iso porkkana kuorittuna
juuriselleriä kuorittuna (saman verran kuin porkkanaa)
1 iso sipuli kuorittuna
- Poista paistista liiat rasvat ja mahdolliset leimat.
- Tee pienellä teräväkärkisellä veitsellä kummallekin puolelle paistia 6-8 noin 2 cm syvää koloa ja työnnä niihin halkaistuja valkosipulin kynsiä.
- Hiero sen jälkeen paistiin timjamia ja karkeaa suolaa. Laita paisti jääkaappiin vuorokaudeksi makuuntumaan.
- Ota paisti huoneen lämpöön 3-4 tuntia ennen uuniin laittoa ja pyyhi pinnalta pois mahdollinen ylimääräinen suola.
- Kuumenna uuni 230 asteiseksi.
- Laita paisti uunivuokaan ja lisää pippurit, laakerinlehti, paloiteltu sipuli, porkkana ja selleri.
- Jos käytät paistomittaria, työnnä se paistin paksuimpaan keskikohtaan, mutta ei luuhun kiinni.
- Paista ensin 10 minuuttia 230 asteisessa uunissa ja pudota sen jälkeen lämpö 120 asteeseen.
- Kun paistin sisälämpötila on 78 astetta, ota paisti pois uunista.
Jos paistomittaria ei ole, suositus paistin kypsyttämisajalle on 30-40 min. per ½ kiloa. - Valele paistia paiston aikana muutaman kerran tilkalla vettä ja käännä sitä muutama kerta paiston aikana.
- Ota paisti uunista ja kääri se tiiviisti folioon ja anna levähtää 15-20 minuuttia ennen leikkaamista.
KASTIKE
- Laita uunivuoassa olleet juurekset tehosekoittimeen ja siivilöi liemi mukaan. Lientä pitäisi olla 7 dl. Jos lientä on vähän, lisää lihalientä, vettä tai kuivaa valkoviiniä.
- Lisää 1 rkl Chef Wotkin’s tulista sinappia ja 1 rkl punaviinietikkaa. Soseuta hyvin tehosekoittimessa. Siivilöi tarvittaessa.
- Viimeistele kastike lopuksi suolalla ja jauhetulla pippurilla.
- Jos haluat kastikkeesta sakeamman, suurusta se veteen sekoitetulla Maizenalla tai Ohrakkaalla ja keitä kastiketta vielä 5 minuuttia.
Paistin kastikkeeksi sopii mainiosti myös Wotkin’s Keittiömme valmistama Punaviinikastike ja lisäkkeeksi Valkosipulikermaperunat.