Hirvenpaistia ja karpalokastiketta
Tämän paistin valmistuksessa ei pidä kiirehtiä, sillä se kypsennetään edellisenä päivänä ja annetaan mehustua noin vuorokausi omassa liemessään ennen tarjoilua.
Paistin valmistukseen tarvitset
1,5 kg hirven paistia
2 rkl (n. 20 g) gourmet-suolaa
2 l vettä
3 dl punaviiniä
1 rkl (n. 2 g) kuivattua timjamia
3 rkl (n. 70 g) fariinisokeria
muutama maustepippuri
2 laakerinlehteä
voita paistamiseen
Kastikkeeseen
1 l haudutuslientä
½ dl karpaloita
maissitärkkelystä
- Puhdista hirven paisti kalvoista. Hiero paistin pintaan suola ja jätä vetäytymään parin tunnin ajaksi lämpimään.
- Ruskista paisti kauttaaltaan voissa kuumassa paistinpannussa ja nosta uuniastiaan.
- Mittaa vesi, punaviini ja mausteet kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi.
- Peitä paisti kokonaan kummalla liemellä ja hauduta paistia uunissa kokonaan peitettynä 150 asteessa 3-4 tuntia.
- Anna valmiin paistin jäähtyä ja mehustua omassa liemessään yksi vuorokausi.
Ennen tarjoilua:
- Viipaloi paisti ja kuumenna viipaleet omassa liemessään n. 100 asteessa peitettynä.
- Nosta kuumat paistiviipaleet tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä.
- Siivilöi kattilaan haudutuslientä ja kuumenna kiehuvaksi. Saosta vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lisää lopuksi joukkoon karpalot. Tarkista maku!
- Annostele osa kastikkeesta paistiviipaleiden päälle ja tarjoile loput erikseen.
Lisukkeiksi sopii esimerkiksi paistetut perunat tai perunamuusi. Kuvassa fariinisokerin ja voin kanssa paistettuja naurislohkoja ja omenan kanssa haudutettua punakaalia.
Mauri Seppälä Keittiömestari